Acasă » 2008 » Decembrie » 23 » Energie de la Colonita
18:20
Energie de la Colonita
In Colonita se produce energie electrica si termica in baza biogazului consecvent

O statie de producere a energiei electrice si termice in baza biogazului si-a inceput activitatea in satul Colonita. 

Vasile Moraru, proprietarul statiei din Colonita, spune ca Guvernul Olandei a elaborat proiectul, iar concursul pentru obtinerea grantului de implementare a fost castigat de gospodaria taraneasca pe care o conduce.

Potrivit domnului Moraru, resursele energetice se obtin in urma prelucrarii deseurilor organice de la ferma de bovine din localitate. Capacitatea maxima de producere a energiei este de 85 kw/ora si alimenteaza cu electricitate si agent termic, deocamdata, doar ferma de vaci. Costul statiei este de circa 450 mii de euro, iar lucrarile de constructie au fost efectuate in cinci ani.

Expertii din domeniu considera ca statiile de producere a resurselor energetice au capacitatea de a obtine energie electrica si termica fara sa afecteze mediul ambiant si cu cheltuieli minime.

Biogazul este un amestec de gaze combustibile, care se formeaza prin descompunerea substantelor organice intr-un mediu umed si lipsit de oxigen. Statia de producere a energiei electrice si termice din satul Colonita este a doua de acest fel in municipiul Chisinau. O astfel de statie functioneaza la fabrica avicola din Vadul lui Voda.
 
                                                         
P.S. : In prezent aceasta statie nu mai produce energie, din lipsa de materie prima, (evident de care :) deoarece ferma din sat a fost lichidata.
O statie de producere a energiei electrice si termice in baza biogazului este o solutie rezonabila pentru Moldova, care nu dispune de foarte multe resurse.
Ar fi bine ca acest proiect sa fie reluat si sa nu fie unicul.
 

 

  

Sursa:www.dezvoltarea.md

 

Categorie: Diverse | Vizualizări: 1339 | Adăugat de: Pretty | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 5
5 Linda  
0
"Ce e greu?"... nu-i chiar politicos spus din partea dvoastra Mister Mirco Cavaloni shades
Personal mi-ar fi chiar greu sa pun acuma o poza a statiei.
In I rand, nu am vazut statia in ochi si nustiu unde e propriu zis (da' se poate de gasit). In al II rand, n-am aparat foto, ca e in "hibernare disfunctzionala" sad
Daca cineva e taaare darnic si bun la suflet, poate dona echipei site-ului un aparat foto "de servici". V-om fi recunoscatori biggrin biggrin respect

4 Impazzito  
0
Puneti va rog o poza a statiei respective,ce e greu blink ca sigur nu e aceea de deasupra. Aceasta statie poate sa functioneze dar nu are cine o sustine financiar de la inceput,si nu are cine organiza.

3 Persey  
0
2. Vica (Pretty) :
defapt si traim intro ferma adica casa smile si materia o depunem intrun loc foarte cunoscut WC :)... da de mancare nis vorba nu merge ... dry

2 Linda  
0
Eh.... lume! Ce comparatii faceti aici... biggrin
2009 e anul vacutzei , asa ca n-o suparatzi tongue

1 Persey  
0
sa eie materie prima de la oameni dry

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]