Acasă » Articole » Din "ECOU"

Interviu cu Tatiana Caraman: La straja sănătăţii noastre.

La straja sănătăţii noastre –

profesionalismul, onestitatea şi

dăruirea de sine sunt mereu la datorie

 

De-a lungul a peste 30 de ani de existenţă, centrul medical din Coloniţa a ajuns să fie cunoscut ca o adevărată „fabrică de sănătate”, cu o experienţă frumoasă în acordarea asistenţei medicale localnicilor aflaţi în momente de cumpănă. Astăzi, în ciuda greutăţilor cotidiene şi a lipsurilor cu care se confruntă, acest centru îşi continuă seria de reuşite profesionale, devenind un pilon de nădejde în asigurarea fericirii coloniţenilor. În continuare, vă propunem un interviu cu doamna Tatiana Caraman – medicul-şef al instituţiei medico-sanitare din  satul Coloniţa .

 

 - Vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a instituţiei medicale, la cârma căreia vă aflaţi astăzi.

 

- Instituţia, pe care  azi am onoarea să o conduc, are o istorie bogată, care datează de mai bine de 30 de ani. Pentru prima dată, i-am păşit pragul în anul 1976, când centrul medical din comuna noastră acorda asistenţă medicală primară atât localnicilor, cât şi  sătenilor din împrejurimi, şi aici mă refer la locuitorii satelor: Budeşti, Tohatin, Cruzeşti... Pe atunci, acest centru dispunea de 50 de locuri de spitalizare şi supraveghea starea sănătăţii a peste 18000 de persoane. Între timp, a avut loc centralizarea tuturor instituţiilor medico-sanitare, în urma căreia, Coloniţa împreună cu alte localităţi rurale au început să dispună de propriile instituţii medicale. La momentul actual, în vizorul acestei instituţii sunt 3336 de persoane.

 

  - Şi despre colectivul acestui centru medical, ce aţi putea să ne spuneţi?

 

- Personalul nostru este format din 14 persoane, printre care: 2 medici de familie, 1 medic ginecolog, 1 medic-şef, 4 asistente medicale, 2 infirmiere şi 2 paznici. Această mică familie pe care o formăm, nu s-a dezis nici o clipă de obişnuinţa de a menţine o atmosferă agreabilă şi binevoitoare, bazată pe înţelegere, respect şi ajutor reciproc – ingredientele de bază ale reuşitei profesionale, de care  centrul nostru medical s-a bucurat  pe parcursul anilor.

 

 

 - Ce servicii acordaţi  pacienţilor?

 

- Serviciile pe care le oferim sunt diverse, începând cu  consultarea şi diagnosticarea bolnavului, dar şi stabilirea unui tratament menit să contribuie la fortificarea sau recuperarea sănătăţii acestuia. Pe lângă aceste servicii de bază, pacienţii mai pot beneficia şi de ajutorul unor specialişti în ginecologie, fizioterapie,  terapeutică ...

 

- Toate serviciile sînt oferite în mod gratuit?

 

- De 4 ani, de când a fost implementat sistemul de asigurări, instituţia noastră a încheiat un contract cu campania de asigurări medicale, contract care prevede prestarea serviciilor medicale în mod gratuit, valabil doar pentru persoanele asigurate. La rândul lor, persoanele care nu deţin o poliţă de asigurare obligatorie a asistenţei medicale, pot beneficia de aceste servicii în schimbul unei taxe stabilite. Cu plată sunt oferite şi serviciile care nu sînt prevăzute de poliţă, printre acestea se numără şi serviciile ginecologice.

 

- O mulţime de instituţii medicale de la sate, se confruntă cu o insuficienţă acută de cadre medicale. Dvs. cum staţi la acest capitol?

 

- Din nefericire, durerea tuturor instituţiilor medicale din ţară, am ajuns s-o cunoaştem şi noi. Lipsa asistentelor medicale devine tot mai vizibilă, pe chipul personalului nostru, care încearcă cu răbdare să facă faţă solicitărilor multiple, survenite de la pacienţi.  Ba chiar uneori, suntem nevoiţi să exercităm mai multe funcţii concomitent, astfel încât să putem satisface toate necesităţile medicale ale pacienţilor noştri.

 

- Dar în ceea ce priveşte tehnologia, cum stau lucrurile?

 

- Da, cu siguranţă, acesta e un alt capitol la care nu stăm tocmai bine, căci la momentul actual noi nu dispunem de toată tehnologia modernă, pe care ne-am dori s-o avem, dar încetul cu încetul, lucrurile încep să ia o altă turnură. Anul acesta, norocul ne-a zâmbit  şi nouă, căci graţie unei donaţii, am reuşit să utilăm cabinetului de fizioterapie, cu tehnologii în valoare de 5000 de euro.

 

- În viitorul apropiat, ce schimbări se prevăd la „fabrica de sănătate” din Coloniţa?

 

-    Cu puţin noroc şi cu sprijinul noului primar sper  în timpul apropiat să dispunem şi noi de un laborator propriu şi dacă  va fi posibil, pe viitor, mi-aş dori să renovăm al 2 etaj, unde ca pe vremuri am putea să deschidem un staţionar de 25-30 de paturi, destinate, mai ales, îngrijirii oamenii aflaţi în pragul bătrâneţilor.

 

 

 

 Vă mulţumim pentru interviu!

    

 

                                    

Din „ECOU”   nr.7     august  2007

Categorie: Din "ECOU" | Adăugat de: Admin (06 Oct 2008) | Autor: Cristina Popa
Vizualizări: 983 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]