Acasă » Articole » Din "ECOU"

Interviu cu Angela Zaporojan : Şcoala noastră va deveni liceu în 2008
 
Şcoala noastră va deveni liceu în 2008
 

 

  Sunetul clopoţelului a sunat din nou vestind venirea unui nou an şcolar. Ce schimbări au găsit elevii după vacanţă şi ce se prevede pentru viitor? Aflaţi din interviul de mai jos cu directorul şcolii, Angela Zaporojan.

  

  Cum a fost apreciată şcoala pentru începutul anului de învăţământ de către Comisia de Evaluare?

- Dacă în ceilalţi ani se punea unul din calificativii: satisfăcător, bine, foarte bine, în acest an s-a schimbat modul de evaluare a instituţiei, acordându-se puncte după un anumit barem de apreciere. Încă nu ştim ce calificativ ni s-a acordat, dar credem că va fi bine, chiar foarte bine.

 

  Ce schimbări au găsit elevii în şcoală după 3 luni de vacanţă?

- Ne-am străduit să facem şcoala cât mai plăcută şi confortabilă. Avem în acest an apă caldă la cantină, astfel copii îşi spală cu şi mai multă plăcere mâinile. Au fost puse jaluzele la geamurile din hol şi din galeria ce uneşte blocul A cu C. Am amenajat o sală de dans, în care au rămas doar să fie fixate oglinzile – donaţia familiei lui Alexei Foiu şi să fie schimbată podeaua. Am amenajat sala festivă, unde în curând sperăm să schimbăm şi lustrele ş.m.a.

 

  Cine v-a ajutat la realizarea acestor schimbări?

- O parte din bani ia alocat primăria -  pentru vopsea, var şi alte materiale de construcţie, o altă parte i-am împrumutat de la părinţi cu condiţia că vor fi restituiţi de către Asociaţia părintească. Ne-au ajutat mulţi părinţi ai copiilor în vara asta, la fel şi profesorii. A ajutat mult şi dna Svetlana Pleşco împreună cu fiicele ei.

 

  Cine a muncit la schimbarea  exteriorului şcolii? 

  Lucrările de reparaţie trebuie efectuate de către o echipă de constructori profesionişti, însă Primăria nu dispune de resursele financiare necesare şi toată reparaţia o îndeplinesc dereticătoarele noastre. Au lucrat două luni de vară, uneori chiar fiind bolnave, au îndeplinit lucrul care nu reprezintă obligaţiunea lor. Pentru aceasta le mulţumesc foarte mult. Am scris un demers către primar şi Consiliu sătesc pentru ca aceste femei să fie remunerate.

 

  Care este situaţia în ceea ce priveşte şcolarizarea?

- Am făcut tot posibilul ca toţi copii să vină la şcoală, astfel că în acest an nu avem copii neşcolarizaţi.

 

  Dar la capitolul cadre didactice cum staţi?

- Profesori avem îndeajuns. O problemă avem doar la catedra ştiinţelor umanistice, unde sunt cam puţine ore şi a fost mai greu să le împărţim. Mai era lipsă de un matematician, dar acum am angajat o nouă profesoară şi s-a rezolvat.

 
 

  A ajuns un „ecou” la urechile noastre că şcoala medie Nr.94 „Gheorghe Ghimpu” va deveni liceu...

- Într-adevăr! Suntem planificaţi pentru anul viitor. La 31 mai sperăm că ni se va înmâna statutul de liceu. Dispunem în general de bază tehnico-materială. Până la Anul Nou vom trece la sistemul de cabinete. Fiecare sală de clasă va fi amenajată, va avea material didactic, utilaj tehnic şi tot necesarul pentru organizarea procesului educaţional. Organizăm chiar şi concursul „Cel mai bun cabinet”. Există însă o problemă – sunt puţini elevi în clasa 10, cel puţin nu suficienţi pentru a forma doua clase cu profil anumit.

 

  Deci elevii vor avea posibilitatea să-şi aleagă un profil?

- Desigur! Real sau umanist, după dorinţă.

 

  Şi profesorii? Sunt pregătiţi ei pentru această schimbare? Moral, profesional...

- Sunt profesori foarte buni în şcoală şi cred că vor munci şi mai mult pentru a se perfecţiona.

 

  Va fi o taxă specială, specifică altor licee?

- Nu ştim încă, dar nu cred că va fi o problemă. În şcoală activează Asociaţia părinţilor care a hotărât ca în acest an de studii, fiecare elev să achite câte 100 lei pentru întregul an, adică 10 lei lunar. Nu este o sumă atât de mare, dar putem realiza câte ceva din aceşti bani. Anul trecut, la fel a fost făcut fondul şcolii (50 lei), iar banii colectaţi au fost folosiţi util pentru şcoală, am luat chiar şi puţin mobilier. Sperăm să fim înţeleşi şi susţinuţi de părinţi şi desigur, de Primărie.

 

  Din acest an în şcoală s-a decis introducerea uniformelor. Cum e să nu mai vezi fluturi coloraţi pe coridoarele şcolii?

- Mă bucur mult că am reuşit să implimentăm uniformele pentru că într-adevăr e frumos. E o plăcere să faci ore, e o plăcere să-i priveşti. Scopul nostru a fost în primul rând dezvoltarea simţului estetic în copii şi în al doilea rând, nu fiecare copil îşi permite să-şi cumpere haine în fiece lună şi atunci se simte inferior celui care are această posibilitate.

 

  Sunt şi elevi nemulţumiţi?

- Sunt, desigur! În deosebi elevii claselor mai mari şi mai ales fetele, dar totuşi vin îmbrăcaţi în alb/negru.

 

  Aveţi şi alte planuri pentru viitor?

- Scopul primordial este să facem liceu din şcoala noastră, dar nu vreau doar nume de liceu, vreau să se facă carte cu adevărat. Vreau săli de clasă înzestrate. Vreau copii deştepţi. Vreau să le fie plăcut, cald şi confortabil aici.

  Aş dori să înnoim mobilierul, măcar în câteva clase pe an.  Ne propunem să facem gardul din jurul şcolii. Mai avem mult de lucru, dar cu puţin efort vom reuşi.

  Vreau foarte mult ca copii să simtă că şcoala le aparţine şi să-i doară atunci când cineva încearcă să distrugă ceea ce s-a făcut, să păstreze mai mult. Toată speranţa e în ei. De ei depinde viitorul şcolii.
 

Vă mulţumim!

 

Din „ECOU” nr. 8 August 2007
Categorie: Din "ECOU" | Adăugat de: Admin (06 Oct 2008) | Autor: Ludmila Sarghi
Vizualizări: 672 | Comentarii: 4 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 2
2 ...  
0
deja e 2009 dar totusi multumim pentru tot ce faceti
Răspuns: Daca te referi la articol, atunci iti spun ca interviul e realizat in 2007, caci inca de atunci se preconiza ca scoala noastra sa devina liceu (vezi la sfarsit mentiunea - "Din „ECOU” nr. 8 August 2007") smile
Dar daca te referi la declaratziile directorului... vezi interviul din octombrie a acestui an, in care dna. Zaporojan comenteaza de ce nu a avut loc "metamorfoza" scolii in liceu.. - http://www.colonita.ucoz.com/news/2008-10-24-6 smile Linda.

1 anoshka  
0
friends draga mea profesoara,mult timp nu ne-am vazut si din pacate nu am stiut nici cand s-a facut intalnirea cu absolventii si nici cand clasa noastra a organizat hramul satului,ca sa particip si eu....vreau sa-ti fac complimente(daca imi permiti sa-ti zic tu,ca pe vremuri),esti ca intotdeauna splendida si timpul nu te-a schimbat un minim.esti la fel de zimbitoare si dulce,frumoasa!am multe amintiri haioase si dragi de vremea noastra friends wink ...imi lipseste....
Sper sa vezi acest mesaj.salutari wink wink wink

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]