Acasă » 2008 » Octombrie » 24 » Interviu: Despre „metamorfoze” cu Angela Zaporojan
14:12
Interviu: Despre „metamorfoze” cu Angela Zaporojan

Ce schimbări au avut loc în şcoala din Coloniţa peste vară?

De ce nu a avut loc „metamorfoza” cea mare – transformarea şcolii în liceu?

Precum şi despre multe altele citiţi în interviul de mai jos cu Angela Zaporojan, directorul şcolii medii nr. 94, “Gheorghe Ghimpu”
 

- As vrea să vorbim puţin despre schimbările care s-au efectuat peste vară în şcoală...

 

- Să mă laud cu ceea ce s-a făcut? (râde). În primul rând s-a construit gardul, pentru că era într-adevăr nevoie - permanent când se jucau copiii pe stadion mingea sărea tocmai în stradă şi era un mare pericol pentru ei, plus la asta sădeam copăcei, flori şi le mâncau animalele, care pătrundeau uşor pe teritoriul şcolii.

Un lucru mare s-a făcut în sala sportivă, care a fost renovată total. S-a făcut reparaţie atât în sală, cât şi în vestiare. S-au refăcut toaletele şi cabinele de duş, care în sfârşit funcţionează. Adică s-a schimbat tot, începând de la canalizare, apeducte şi până la vopsea şi var. Acum aşteptăm să cumpărăm inventar sportiv nou, pe care din păcate încă nu-l avem.

A fost schimbat de asemenea toata reţeaua electrică din blocul C, de la prize, întrerupătoare, lămpi şi până la sistemul electric propriu-zis.

La cantină  a fost schimbată iluminarea, fiind instalate lămpi colorate şi vesele; a fost înlocuită aici teracota, lavoarele. De asemenea, s-a construit un paravan din sticlă ce desparte sala de mese de încăperea unde se pregatesc bucatele – astfel spaţiul pentru pregătirea mâncării fiind mult mai igienic, iar mirosurile nepătrunzând în sala de mese.

În Sala festivă şi în Sala de dans a fost pus parchet, în cea din urmă fiind instalate şi oglinzi.

Spre marea noastră fericire am obţinut un set de calculatoare noi pentru Sala de informatică, unde am procurat şi mobilier.

Am renovat si Cabinetul Metodic unde am procurat o masă mare, scaune frumoase... ca la boieri J.  

Şi faţada şcolii a fost refăcută: scările au fost acoperite cu teracotă, s-a pus copertină deasupra intrării. Mai rămâne să fie pictat peretele de la intrarea în şcoala, dar copiii noştri, din păcate, nu prea păstrează ceea ce se face tot pentru ei şi asta îmi mai opreşte din avânt.

Sunt şi alte lucruri mai mărunte, dar în linii generale acestea sunt schimbările.

 

Am văzut că au fost puse ferestre la fostul bazin, se plănuieşte ceva în acest sens?

 

- Da! Au fost puse ferestre, a fost făcut acoperişul şi deja nu mai plouă în interior...  Aş vrea să punem şi uşi, însă nu mai avem bani. Dar o să insist asupra acestei probleme şi în viitor sperăm să avem şi bazin în şcoală.

 

Cine a investit mijloace financiare pentru realizarea acestor lucrări?

 

- O parte din bani sunt de la Primăria locală, cum ar fi pentru mobilă, panouri... adică o sumă nu prea mare pe care aceasta a putut să o ofere. Dar pentru restul lucrărilor a fost alocat 1 mln. 800 mii lei pentru construcţii capitale de către Primăria Chişinăului, după mai multe demersuri ale noastre către Consiliul municipal.

O donaţie de 1600$ a facut Mihai Ghimpu, bani cu care au fost procurate 8 lustre foarte frumoase în Sala festivă.  Îi mulţumim mult pentru susţinere!

 

- Şi cum a apreciat Comisia de Evaluare schimbările făcute în şcoală şi cu ce calificativ?

 

- „Foarte bine” – acesta a fost calificativul. Deşi încă mai continuau atunci lucrările, Comisia a rămas impresionată de munca făcută şi de atmosfera plăcută din şcoală şi tot spuneau că „miroase” a frumuseţe şi bunătate peste tot.

 

- Totuşi „metamorfoza” cea mare pe care toţi au aşteptat-o nu a avut loc. Care este cauza?

 

- Într-adevăr, şcoala noastră nu a obţinut titlul de liceu aşa cum preconizasem. Acest lucru se datorează faptului că nu avem numărul necesar de elevi. Bază tehnică avem, clase avem, profesori la fel, doar elevi nu sunt îndeajuns pentru a forma două clase de a X-a, cu profiluri diferite: real şi umanist. Şi am spus anul trecut la adunarea generală de părinţi: „Oameni buni, lăsaţi copiii în şcoala din sat!”. Înţeleg dacă părinţii ar da copiii la un colegiu, unde ar putea obţine o specialitate, dar majoritatea elevilor au plecat în Chişinău la licee...

Mai târziu cred ca nu va mai fi aceasta o problemă. Peste 2-3 ani vine un număr foarte mare de copii la şcoală şi dacă în acest an cu mare greu am format 2 clase de a I-a, cu copii chiar şi mai mici, peste câţiva ani vor fi 60-70 copii într-o promoţie şi atunci chiar nu va mai fi o problemă.

 

- Deci, până când investim în tehnologie, în exterior şi apoi vine şi titlul de liceu?

 

- Anul acesta vreau să „batem” mai mult pe cunoştinţe. Liceul este totuşi liceu şi vreau să se facă carte în adevăratul sens al cuvântului.

 

- Aţi spus că în clasa a X-a au rămas puţini elevi, credeţi că ei au şansa de a fi admişi la universităţi în baza atestatului de 11 clase?

 

- Într-adevăr, în acest an avem foarte puţini elevi în clasa a X-a. Iniţial erau 9, după care au mai venit 2 elevi din s. Dolinoe şi alţii 2 s-au reîntors în şcoală mai târziu. Nuştiu care e motivul, anul trecut au fost 28. Probabil cauza a fost ordinului Ministerului Învăţământului care spunea că absolvenţii şcolilor de cultură generală nu mai pot merge la universităţi.

Eu însă cred că atât timp cât şcolile de cultură generală nu vor fi desfiinţate, elevii vor fi admişi la studii mai departe. Chiar şi luând în consideraţie elevii din Transnistria care nu au şcoli cu 12 clase şi vin doar după 11 clase. Nu pot fi condiţii diferite, unele  pentru ei şi altele pentru noi.

 

- Despre uniforme ce puteţi spune? Se respectă regula în acest început de an şcolar? Sau poate elevii se prefac a fi uitat „moda şcolii” în timpul vacanţei?

 

- Se respecta! Am stat 2 săptămâni în fiecare dimineaţă în faţa şcolii şi pot spune că 90 % dintre elevi vin în uniforme. Anul acesta e mai simplu. Dacă anul trecut stăteam la dubii asupra culorii, acum am decis să fie alb/negru. Nu contează modelul, doar să fie decent.

 

- Pentru sezonul rece sunteţi pregătiţi?

 

- Da, totul e pregătit. Cred că nu vom avea probleme în acest an. Pentru anul viitor, totuşi, planificăm înlocuirea reţelei vechi de încălzire cu alta mai performantă.

 

- Deci elevii noştri au condiţii bune pentru a învăţa. Le rămâne doar să păstreze ceea ce se face pentru ei.

 

- Asta le-am spus şi eu. În dependenţă de cum se vor strădui ei, aşa mă va trage şi pe mine inima să fac mai mult pentru ei. Depun mult suflet şi sper că vor aprecia, vor păstra şi vor face carte.

 

Vă mulţumim!

 

Vezi poze la Album Foto, Categoria "Şcoala după renovare"
 

Date statistice

Număr total de elevi: 382

Număr total de profesori: 32 + 2 prin cumul + 4 în concediu de maternitate

Cea mai numeroasă clasă: a IV-a

Cea mai puţin numeroasă clasă: a X-a, 13 elevi

Categorie: Interviu | Vizualizări: 1374 | Adăugat de: Admin | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 6
6 Impazzito  
0
Am citit mai sus citi bani s-au distribuit,dar sincer ma asteptam la mai multe cu asa capital happy Cind invatam eu erau multi elevi dar nu erau conditii,iar acum e invers sad

5 Linda  
0
Intr-adevar, Stefan, depinde foarte mult si de tine insuti, daca vrei sa ajungi undeva, daca te stradui, dar nu mai putin conteaza si institutia in care inveti, profesorii, nivelul lor de pregatire, modalitatile de predare etc. etc. Asa ca nu putem spune ca una este mai importanta ca alta, cand sunt ambele e cel mai OK. smile

Dar oameni care au ajuns undeva sus, desigur ca avem multi. Dorin Chirtoaca-primarul general al Chisinaului, insa, nu a invatzat la scoala din Colonita. Aici au trait buneii, rudele, si-a petrecut o parte din copilarie, dar a locuit si invatzat in Chisinau!


4 Shtefan87  
0
Toate capacitatsile unui elev,nu depind de institutsia in care el invatsa,ci de sirguintsa lui!Multsi absolventsi care au absolvit sc. nr.94 au terminat universitatsi prestigioase cu diploma roshie,chiar shi Dn-ul Dorin Chirtoaca primar general a invatsat in sc. nr.94!!! up respect prof

3 tuz_dicoz  
0
cind am fost noi a x-a eram a,b shi c.acum slab de tot. sad

2 Linda  
0
Ei... Nu chiar peste tot la fel...
Chiar ma apuca ciuda cand vad cum arata scoala acum (de ce nu era si atunci cand invatzam asa?!) dar.... mi-a trecut deja timpul de scoala nr. 94. sad
Nu-mi pare rau nici de faptul ca am invatzat aici, dar nici pentru perioada ce a urmat dupa. Am avut de invatzat din fiecare lucru cate ceva.
Totusi, cei care mai aveti posibilitatea sa va intoarceti aici.... incercatzi. Poate se aduna lume si facem liceu wink

1 Al-qayda  
0
mde... veniti colegi in sc. nr. 94, aici e bine si frumos, carte se poate face peste tot la fel! help

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]