Acasă » 2009 » Ianuarie » 22 » Ultimul drum al Marelui Poet - Grigore Vieru
01:26
Ultimul drum al Marelui Poet - Grigore Vieru

La 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier, a încetat să bată inima marelui poet Grigore Vieru, personalitate proeminentă a literaturii şi culturii române.

Marele poet basarabean, Grigore Vieru a încetat din viaţă duminica trecută, la doar o oră şi jumătate după miezul nopţii, în urma unui stop cardiac, cel de-al treilea din viaţa sa. Cu două zile înainte, în timp ce se întorcea de la Cahul, de la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu, Vieru a suferit un grav accident rutier. Automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat pe banda de separare a carosabilului, în preajma comunei Dănceni, raionul Ialoveni. Vieru a fost transportat îndată la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Timp de două zile medicii au luptat pentru a salva viaţa marelui poet. Din cauza multiplelor traumatisme acest lucru nu a fost posibil însă. Acesta ar fi împlinit la 14 februarie 74 de ani.

 
Ziua de 20 ianuarie a fost declarată  zi de doliu naţional. Potrivit decretului, în toate localităţile republicii, drapelele de stat au fost arborate în bernă. Mii de oameni, de toate vârstele, de la copii şi până la bătrâni, au venit la Teatrul de Opera şi Balet sa-l petreaca pe Marele poet pe ultimul drum. Dupa care Grigore Vieru fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din Chişinău.  
 
Scriitorii, oamenii de cultură,  cititorii de toate vârstele care i-au îndrăgit opera deplâng decesul prematur al poetului  – un adevărat simbol al Renaşterii naţionale basarabene, al luptei pentru limba română şi identitatea noastră românească.
 
Cea mai tristă lecţie
În timp ce poetul era petrecut pe ultimul drum, în şcoala medie nr. 94, din Coloniţa, la fel ca în toate şcolile din R. Moldova, elevii au ascultat cea mai trista lecţie, în memoria lui Grigore Vieru. Elevii, împreună cu profesorii şi-au amintit poeziile şi cântecele scrise pe versurile lui, cele pe care s-a construit copilaria oricărui copil din Moldova. "Făptura mamei", "Mamă, tu eşti...", "Camăşile" ,"Pădure, verde pădure", "Pasărea", "Eminescu", "Puişorii" şi multe altele sunt poezii pe care nu poţi să nu le ştii.
În holul şcolii a fost amenajată şi o mică expoziţie cu cărţi, publicaţii şi câteva fotografii de-ale poetului, iar lumânările au ars ca semn de veşnică păstrare a memoriei marelui Vieru.
 
Viaţa şi activitatea lui Grigore Vieru în câteva cuvinte...

Prin întreaga sa operă, prin activitatea literară şi publică, Grigore Vieru a promovat conştiinţa unităţii spaţiului cultural românesc, fiind prezent cu o totală dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente  desfăşurate pe ambele maluri ale Prutului.

Poetul a fost un adevărat pedagog al neamului, modelând în spiritul binelui şi frumosului generaţii întregi de copii şi adolescenţi  şi devenind un autentic scriitor al poporului.
A semnat peste o sută de cărţi de poezie,  multe dintre acestea fiind traduse în limbi de circulaţie universală, precum şi importante lucrări didactice – Abecedarul, Albinuţa ş.a.
A fost ales membru al Academiei Române, care în 1992 l-a propus la Premiul Nobel pentru pace, a fost Doctor Honoris Cauza al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al mai multor  universităţi, Laureat al Premiului Naţional, al Diplomei Internaţionale H. Ch. Andersen, al unor prestigioase premii naţionale şi internaţionale, deţinător al Medaliei de aur a Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală de la Geneva.
A reprezentat societatea noastră civilă în cele mai înalte foruri, inclusiv în Parlamentul gorbaciovist.
Dispariţia lui Grigore Vieru e o pierdere grea şi irecuperabilă a întregii literaturi şi culturi române. Rămâne nemuritoare creaţia sa inspirată de tot ce avem  mai sfânt: mama, iubirea, limba română, adevărul istoric, neamul românesc.
Trecut la cele veşnice în chiar ziua Sfântului Grigorie cel Mare, poetul Grigore Vieru va rămâne  pentru totdeauna  în panteonul sacru al spiritualităţii româneşti.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
Sursa folosită: "Jurnal de Chişinău"
 
Nu am, moarte, cu tine nimic
Eu nici măcar nu te urăsc
Cum te blestema unii, vreau să zic,
La fel cum lumina pârăsc.

 

Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi
De-ai avea mamă şi-ar muri,
Ce-ai face tu şi cum ar fi
De-ai avea copii şi-ar muri?!

 

Nu am, moarte, cu tine nimic,
Eu nici măcar nu te urăsc.
Vei fi mare tu, eu voi fi mic,
Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc.

 

Nu frica, nu teamă,
Milă de tine mi-i,
Că n-ai avut niciodată mamă,
Că n-ai avut niciodată copii.

 De Grigore Vieru
Categorie: Diverse | Vizualizări: 3185 | Adăugat de: Linda | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 3
3 dina_botnaru  
0
inima Basarabiei a mai incetat sa se zbata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 Dimos95  
0

1 Linda  
0

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]