16:18 Dezbateri la tema schimbarii climei! | |
Dezbateri la tema schimbării climei Încălzirea globală devine o problemă din ce în ce mai stringentă. Odată cu expirarea protocolului de la Kyoto.
Protocolul de la Kyoto prevede diminuarea emisiilor de carbon intr-o masura mai mare pentru statele inalt dezvoltate, iar pentru cele in curs de dezvoltare presupune anumite scutiri referitor la capitolul emisii de carbon...ceea ce a stirnit nemultumiri in masa, datorita faptului ca India si China sunt incluse in clasamentul statelor in curs de dezvoltare, insa depasind dupa cantitatea de emisii unele state inalt dezvoltate, cum ar fi SUA.
Ne punem întrebarea dacă statele înalt dezvoltate au o responsabilitate mai mare de a combate shimbările climei; astfel a sunat şi tema dezbaterii echipei Gimnaziului Prosucces pentru concursul organizat de The People Speak pentru martie 2009.
Dezbaterea a avut loc miercuri, 25 martie, în incinta gimnaziului ProSucces situat în or. Chişinău, strada Aşhabad 29.
Echipele au fost formate din cîte doi membri; echipa negatoare – Anghel Ionuţ şi Efros Ştefan şi echipa afirmatoare - Solovei Adriana şi Efros Ana. Printre oaspeţii prezenţi au fost reprezentanţi de la Liga Naţională de dezbateri, de la Primărie şi Ministerul Ecologiei.
Argumentele ambelor echipe au fost convingătoare nu numai prin construcţia logică, dar şi prin datele statistice prezentate. În continuare ne vom referi la cîteva momente din discursul echipei negatoare. Susţinînd că obligaţiile referitor la combaterea schimbării climei trebuie să fie echitabile, negatorii ne-au descris situaţia globală în contextul în care naţiunile dezvoltate nu au ştiut dintotdeauna că ar cauza încălzirea globală ca urmare a arderii combustibilului şi emitera gazelor în atmosferă. Acest fapt a fost sesizat abia în perioada anilor 80’- 90’ ai secolului XX, după un secol de la revoluţia industrială. Idea precum unele state ar fi devină într-o măsură mai mare că ar fi cauzat încălzirea globală decît altele, este greşită din cauză că pentru acea perioadă, fiind inconştiente de urmările procesului de producţie, aceste state încercau să se dezvolte. Ceea ce este important este ca toate statele lumii să se unească şi să discute rezolvarea problemei, bazîndu-se pe situaţia creată la moment cu perspectivele îmbunătăţirii acesteia pentru viitor. Trebuie conştientizat faptul că încălzirea globală este colectivă, problemă care poate fi combătută dacă fiecare stat ar lăsa la o parte dubiile privind resursele disponibile şi aparentul motiv al actualei crize financiare. Dacă statele dezvoltate sunt forţate să-ţi diminueze emisiile de carbon conform unor standarde riguroase, iar statelor în curs de dezvoltare li se permite activarea în regim normal, aceasta ar duce la creştere procentului de emisii per capita, ceea ce va inversa balanţa emisiilor de carbon – situaţie în detrimentul întregii societăţi. În 2006, emisiile de carbon a Chinei, care este considerat un stat în curs de dezvoltare, a depăşit cu 8% emisiile Statelor Unite ale Americii, conform Netherlands Environmental Assessment Agency, contribuind într-o măsură şi mai mare la schimbările climei, nu numai raportate la nivel local, dar şi la nivel global. Putem observa că poluarea mediului din partea unui stat, afectează vecinătatea şi întreaga lume, devierile de la standardele internaţionale privind diminuarea emisiilor de carbon sunt iresponsabile şi neechitabile. Statele care emit mai mult CO2 trebuie să-şi asume responabilităţi privitor la propriile acţiuni, în condiţiile cînd acestea prezintă un pericol pentru mediul înconjurător şi pentru societate în general. Îmbucurător este faptul că problema mediului ambiant, în special problema schimbării climei capătă o popularitate din ce în ce mai mare printre rîndurile tinerilor, care aduce cu sine opinii şi idei noi, speranţe spre îmbunătăţirea situaţiei existente.
Autor: Anghel Ionut,echipa "Pro Succes" pentru The People Speak 2009.
| |
|
Total comentarii : 0 | |