Acasă » 2009 » Iunie » 30 » Proiectul FACT în Coloniţa
12:12
Proiectul FACT în Coloniţa
Comunitatea Coloniţa este beneficiar al Proiectului FACT (Fii Ajutor Copiilor Ţării), finanţat de Organizaţia elveţiană „Terre des hommes” în parteneriat cu Comisia pentru protecţia drepturilor copiilor din cadrul Primăriei locale.
Scopul proiectului este coordonarea tuturor activităţilor de asistenţă şi protecţie socială, desfăşurate în interesul copiilor aflaţi în dificultate. Obiectivele proiectului sunt: a-i învăţa pe copii să învingă temerile, să obţină mai multă încredere în sine, să se integreze social ş.a. Aceste sarcini au fost realizate prin diverse activităţi de joc, care reprezintă lumea firească a copilului.
În prima etapă (martie-iulie) 15 copii din Coloniţa cu vârsta cuprinsă între 9-10 ani au beneficiat de asistenţă socială şi diverse activităţi de joc. Membrii UPC (Unitatea de Protecţie a Copilului), în număr de 4 persoane au acordat asistenţă individuală copilului şi familiei (animatorii au organizat activităţi de grup cu copii, iar facilitatorul – activităţi de grup cu părinţii).
„Terre des hommes” a organizat şi finanţat pregătirea specială a membrilor UPC, a procurat literatură, rechizite, utilaje pentru înzestrarea unei săli de joc ş.a., în sumă de 11 mii lei.
Sâmbătă, 27 iunie curent, în Chişinău, Parcul Central „Ştefan cel Mare” a avut loc Gala Proiectului FACT, unde s-au adunat toate comunităţile participante din municipiul Chişinău, raionul Soroca şi raionul Drochia. Fiecare dintre acestea au amenajat câte un panou care să reprezinte localitatea şi o expoziţie cu diferite lucrări de-ale copiilor.
La eveniment au participat copii din 27 de localităţi din republică şi de asemenea membri ai fundaţiilor finanţatoare. În cadrul Galei artistice a proiectului FACT Patricia Kopatchinskaja, originară din Moldova, stabilită de mai mulţi ani în Elveţia, a oferit un spectacol muzical copiilor. Ea a interpretat câteva lucrări clasice la vioară şi a distrat copiii în calitate de „ambasadoare a bunăvoinţei” a Fundaţiei elveţiene “Terre des Hommes”.
Echipa din satul Coloniţa a prezentat şi ea o activitate de joc, înveselind copii prezenţi la eveniment.
A doua etapă, în cazul în care va fi finanţată de Primăria locală, va avea loc în perioada august-decembrie, iar de servicii vor beneficia alţi 15 copii din localitate.

Elena Sârghi,
membru UPC, responsabil activităţi grup copii.

Categorie: Social | Vizualizări: 756 | Adăugat de: Linda | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 1
1 Linda  
0
Aha! E o idee super! Am fost la Gala FACT si am vazut ochisorii copiilor... Se simtzeau importantzi, se simtzeau apreciatzi... Pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce au realizat cu manutzele lor, pentru simplul fapt ca exista.....

Si ar fi un mare mare pacat daca acest proiect va fi stopat in satul nostru.. sad Iar asta depinde de primarie... Autoritatzile locale trebuie sa acorde si ei un anumit suport financiar (si e logic! sunt copii satului nostru! de care trebuie sa avem grija!) dar pana cand nu au fost alocate fonduri nici pentru prima parte a proiectului.... Argumenteaza prin faptul ca n-au bani in buget.
Pacat... Ni se intinde o mana de ajutor.. Si noi ce facem?


Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]