Acasă » 2009 » Iulie » 8 » Poetul Simion Ghimpu a aniversat 70 de ani!
21:06
Poetul Simion Ghimpu a aniversat 70 de ani!

De ziua sa a lansat un dublu CD şi un roman autobiografic .

 

Pe 24 mai, la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină” din Chişinău, a avut loc seara de creaţie a poetului Simion Ghimpu. Ajuns la vârsta de 70 de ani, pe care i-a împlinit chiar în ziua seratei de creaţie, scriitorul a lansat pe parcursul unei jumătăţi de an mai multe lucrări. Printre ele se numără şi cartea de versuri pentru copii „Ia să-mi spui tu, spui”, care este ilustrată cu desenele nepoţeilor săi. Cândva poetul a avut o maşină care-i aducea doar necazuri, recent, Simion Ghimpu a mai lansat o carte de nuvele umoristice „Jeep-ul şi Sania de la Coloniţa”, în care este inclusă o serie de nuvele inspirate de maşina cu pricina. În cadrul seratei de creaţie, poetul şi-a lansat romanul autobiografic „Viaţă pe muchie de cuţit” şi dublul CD „Cântece pe versuri de Simion Ghimpu”, care include 40 din cele mai cunoscute melodii, al căror textier este Simion Ghimpu. Poetul a reuşit să determine câteva generaţii ca să-i iubească poeziile. A scris versuri pe care multă lume le cântă, dar poate prea puţini ştiu că sunt scrise de el. La seara de creaţie a omagiatului au venit să-i cânte şi să-l încânte interpreţii care-i cântă versurile. Printre ei se numără: Irina şi Anatol Bivol, Valentina Cojocaru, Anatol Latâşev, Lidia Botezatu şi Ragu Dolgan, Ana Barbu, Ion Suruceanu şi Mihai Ciobanu. „Este unul dintre cei mai iubiţi poeţi. Pentru că, în tot ce face el, depune foarte mult suflet. Se dăruie din plin muncii sale”, declară fraţii Bivol. Interpreţii care i-au mai adus încă o dată în scenă poeziile atât de mult îndrăgite, au menţionat în cadrul seratei că poezia lui Simion Ghimpu se cântă mai cu suflet.
De asemenea, la spectacol au mai fost prezenţi: poetul şi publicistul Ion Proca, care este şi vărul lui Simion Ghimpu, Marcela Mardare, Manole Neagu, Valentin Dragomir, Nicolae Dabija, Nicolae Darie, Ninela Caranfil, Mihai Iorga, Daria Radu, Ion Hadârcă, fratele său drag, politicianul Mihai Ghimpu, precum şi nepotul Dorin Chirtoacă. „Îmi place foarte mult poezia care vorbeşte despre ceea ce s-a întâmplat cu noi. De exemplu: Nu mai sunt caii,/ nu mai este nici tata,/ viaţa s-a schimbat la faţă,/viaţa este alta”, spune Mihai Ghimpu.
Poetul Simion Ghimpu a reuşit să impresioneze câteva generaţii de tineri prin simplitatea versurilor sale. A fost ani buni şi profesor universitar. „Idealul meu a fost să mor într-o societate civilizată, cultă, care-şi iubeşte neamul, părinţii şi soţia”, conchide scriitorul.

 

 

sursa:Jurnal de Chisinau
editia nr. 856, 4 Iunie 2009

autor: Lena Negru

Vedeţi video
http://protv.md/filme/a-reusit-sa-determine-cateva-generatii-sa-i-iubeasca-poeziile.html?id_file=33831#33831   

Categorie: Diverse | Vizualizări: 2622 | Adăugat de: Pretty | Rating: 3.5/2
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]