Acasă » 2009 » Noiembrie » 14 » Au trecut 9 ani de când Gheorghe Ghimpu nu mai este printre noi...
20:14
Au trecut 9 ani de când Gheorghe Ghimpu nu mai este printre noi...
La 13 noiembrie 2009 s-au împlinit 9 ani din ziua în care s-a stins din viaţă politicianul Gheorghe Ghimpu. La locul înhumării lui din Cimitirul armenesc din capitală s-au adunat rude, prieteni, toţi cei care îl ţin minte şi care îi continuă calea.

Prezent la mormânt, fratele răposatului, Preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a menţionat că faptele lui Gheorghe Ghimpu "ne ajută să luptăm în continuare pentru adevăr, pentru libertatea cetăţenilor şi pentru un viitor european". Un sobor de preoţi au ţinut la mormîntul lui Gheorghe Ghimpu un parastas, după care rudele au organizat o masă de pomenire.

Gheorghe Ghimpu a fost cel care la 27 aprilie 1990 a dat jos drapelul sovietic de pe clădirea Parlamentului, acualmente Preşedinţia RM, arborând înloc tricolorul. El a fost unul dintre fondatorii Frontului Naţional-Patriotic, fapt pentru care a fost condamnat în anul 1972 la 6 ani privaţiune de libertate în Gulag-urile din Mordovia şi regiunea Permdin URSS, actualmente în Federaţia Rusă. Până la finele vieţii a luptat împotriva comunismului, fiind preşedinte al Asociaţiei victimelor regimului comunist de ocupaţie şi a veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, denumită, la 11 iulie 2000, Partidul Naţional Român.

La mormîntul fratelui său, Mihai Ghimpu şi-a adus aminte cum se ducea la el în vizită, atunci cînd era deţinut în Mordovia: "mă gîndeam tot drumul cum o să fie prima întâlnire, iar el, cum deschidea uşa, avea un zâmbet de parcă se afla în casa părintească de la Coloniţa". "Era tare ca fierul şi niciodată nu a avut remuşcări pentru ceea ce a făcut, pentru ce lupta. Şase ani l-au impus să recunoască precum că a greşit şi şase ani a stat pe poziţia că drumul său a fost corect. Rar oameni sunt care-şi jertfesc viaţa, familia, cariera pentru o cauză naţională, iar el este unul dintre cei care cu adevărat a jertfit tot şi n-a regretat niciodată", a adăugat spicherul Mihai Ghimpu.

La data de 27 octombrie a anului 2000, Gheorghe Ghimpu a suferit un grav accident rutier, în urma căruia, la 13 noiembrie, a plecat în lumea celor drepţi, în vîrstă de 63 de ani. Potrivit anchetei, Gheorghe Ghimpu a adormit la volan, însă nici Mihai Ghimpu, nici alţi prieteni adunaţi la mormânt nu cred versiunea oficială. Aceştia susţin că accidentul a fost organizat.

Sursa: Moldpres

Vedeţi mai jos un film despre Gheorghe Ghimpu realizat de postul N24, pentru emisiunea Vector-Est

Partea 1

http://www.youtube.com/watch?v=FSJziLo8BAU

Partea 2

http://www.youtube.com/watch?v=EMbxGOgKisw&feature=related

Partea 3

http://www.youtube.com/watch?v=eyLI6yfNq-E&feature=related

Categorie: File din istorie | Vizualizări: 1068 | Adăugat de: Linda | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 1
1 Linda  
2
S-a facut ceva la Liceul din sat in amintirea lui (care ii poarta totusi numele... - "Gheorghe Ghimpu") ?
Din cate stiu eu nu s-a organizat nimic...
Dar n-ar trebui?

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]