Acasă » 2012 » Noiembrie » 20 » Începuturile mass-mediei în Colonița
01:52
Începuturile mass-mediei în Colonița

Începutul mass-mediei în Colonița își are rădăcinile în ziarul „Ecou” , editat timp de un an, începând cu luna februarie 2007 de către Natalia Orlovschi, Ludmila și Elena Sârghi. După un an de activitate, Primăria a încetat să mai ofere fonduri pentru tipărirea ziarului și acesta și-a încetat apariția.

După o pauză de câteva luni, în august 2008 apare prima pagină online a satului Colonița, creată atunci pe un host și domeniu gratuit www.colonita.ucoz.com. În spatele acestei ideii au stat Ludmila Sârghi și Vica Mazîlo. Timp de doi ani am scris pentru cei de acasă, dar și pentru cei de peste hotare ce se întâmplă în Colonița și ce fac oamenii ei.

Din dorință de modernizare și pentru a deveni mai accesibili am decis să facem un pas mare și să creăm o adevărată pagină a satului nostru. Pe 21 septembrie 2010 am lansat pagina web a satului Colonița — www.colonita.com, cu redirecționare dinspre www.colonita.md. Tot de atunci se editează ziarul cu același nume, care numără deja 11 ediții. Aici s-au alăturat echipei Valeriu Ciorbă și Mircea Brenici, care au adus un suflu mai analitic site-ului, care anterior era mai mult informativ. Aceștia au realizat nenumărate analize și comentarii referitor la diferite acte adoptate de către APL sau diferite acțiuni bune sau rele ale acestora sau ale altor structuri publice.

Chiar dacă am fost uneori criticați și trași la răspundere de către autorități, precum că „stricăm” imaginea satului prin materialele publicate, am continuat să spunem lucrurilor pe nume, pentru că, considerăm că nu este suficient să spui doar ce se face bine în sat. Trebuie să arătăm realitatea așa cum este. Critica și „săpăturile arheologice” printre documentele publice au dus deseori la schimbarea atitudinii autorităților și la unele îmbunătățiri reale în satul Colonița.

De asemenea, prin faptul că de mai bine de un an ședințele consiliului sătesc sunt înregistrate video, a sporit responsabilitatea consilierilor pentru fiecare cuvânt spus și fiecare mână ridicată (vot înregistrat). Ceva timp în urmă unul dintre angajații primăriei ne spuneau: „Când nu sunteți voi la ședință, ordinea de zi e discutată într-o oră, când filmați, durează câte trei”.

Odată cu trecerea la www.colonita.com, avem în echipă un designer web profesionist (Acryin), care la fel ca ceilalți membri ai echipei este din Colonița și face voluntariat. El a făcut ca pagina web a localității să funcționeze fără probleme și să arate îngrijit și ușor de utilizat. De asemenea, s-au implicat în realizarea materialelor mai mulți elevi ai liceului satului Colonița, printre care cea mai activă a fost Diana Guja.

La noul concept, www.colonita.eu, colaborează aceleași persoane și sperăm că se vor implica tot mai mulți săteni – fie cu propuneri și idei, fie cu materiale propriu-zise, pentru a diversifica informațiile și unghiurile de abordare pe această pagină web. Acum autorii site-ului vor semna materialele din numele propriu și vor deveni mai responsabili pentru fiecare cuvânt scris. De asemenea, veți avea posibilitatea să citiți materialele unui anumit autor, în dependență de preferințe. Nu suntem jurnaliști profesioniști, dar încercăm să facem o muncă corectă și obiectivă. Vă vom fi recunoscători pentru critică constructivă și idei de îmbunătățire a site-ului. Ne dorim ca noul portal informativ să devină unul mai bun decât tot ce s-a făcut până acum și să obținem o implicare mai mare a locuitorilor satului Colonița.

Categorie: File din istorie | Vizualizări: 1479 | Adăugat de: Pretty | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]