Acasă » 2010 » Martie » 3 » Nu mai sunt la moda șezătorile...
22:10
Nu mai sunt la moda șezătorile...
       A trecut vremea şezătorilor... A trecut timpul când cei de la sate se adunau în serile lungi de iarnă, în grupuri mici sau mari, şi îşi petreceau timpul lucrând împreună, şi, totodată, spunând poveşti, glume, ghicitori...
      Sâmbăta, pe 27 februarie 2010, la Casa de Cultură din sat, un grup de elevi, organizaţi de Mihai Burciu, profesor de muzica de la liceul din sat, au încercat să reînvie tradiţiile sub forma unei şezători improvizate.
      Deşi începutul spectacolului s-a amânat cu aproape o oră, în speranţa că se va aduna mai multă lume, spectatorii îi puteai număra pe degete. Copii, însă, şi-au început programul, pentru că ei îşi învăţaseră „lecţia” şi vroiau să împărtăşească şi cu ceilalţi datinile şi tradiţiile pe care le-au descoperit.

     O cameră ţărănească. De-a lungul pereţilor sunt aranjate cu grija laiţe acoperite cu ţoluri vechi. Pe perete stă agăţată o icoană veche cu prosop şi o candelă. În centru - o masă, iar pe ea o ulcică de lut. În dreapta un ceaun mare abureşte uşor...
    Asta au văzut cei câţiva spectatori prezenţi în sală, după ce cortina s-a
deschis.  

Rând pe rând s-au adunat în casa gazdei mai multe cete de copii, fiecare dintre ei având ocupaţia sa: unii coseau, unii torceau lână, alţii ajutau la pregătitul bucatelor... Rând pe rând s-au adunat şi spectatori, dar nu foarte mulţi şi, în mare parte, copii mici şi un pic cam gălăgioşi, care aveau altă treabă – jucatul cu baloanele prin sală.
     „Actorii”, bine pregătiţi, au ţinut, totuşi, întregul program, au vorbit despre datini, tradiţii şi superstiţii bătrâneşti, au spus ghicitori, au cântat, au dansat şi chiar au gustat din bucatele fierbinţi, pregătite pe scenă. Ei au intrat în rol pe bună dreptate şi au prezentat o adevărată şezătoare bătrânească.

Dar... nu mai sunt la moda şezătorile... Oricât de mult s-au străduit tinerii, oricât de bine  s-au pregătit ei, nici măcar de dragul tradiţiilor, oamenii din Coloniţa nu se lasă  interesaţi de evenimentele culturale din sat... 
    Vedeţi mai jos câteva imagini de la faţa locului.
 

 


Categorie: File din istorie | Vizualizări: 1155 | Adăugat de: Linda | Rating: 5.0/3
Total comentarii : 3
3 Pretty  
0
s-a strikat mentalitatea oamenilor si pe primul loc au venit alte valori decit cultura si valoarea spirituala a unui om.
cit de des citim o carte buna?
cit de desmergem la un spectacol bun?
cit de des ne alimentam sufleteste si nu fizic?
suntem pustii alergam intr-o lume grabita, dar defapt dupa ce alergam??? unde vrem sa reusim???

2 Linda  
0
Sincer, pt. ca am fost acolo, pot spune ca copii acestia chiar s-au pregatit si au fost foartefoarte bravo! Din pacate, din lipsa unui echipament de calitate, nu am putut arata asta adecvat... Mi-a parut pur si simplu rau ca un program atat de interesant si bogat in traditii nu a fost vazut de mai multi oameni... Ma uitam in sala si mi-am dat seama ca oamenii chiar nu au nevoie de cultura, de traditii... Acum toate astea au fost inlocuite cu TV-ul si internetul... In general, consider ca ceea ce tine de viatza culturala a satului e la nivelul "0".Daca s-ar organiza mai des astfel de activitati, concerte, concursuri si daca ar fi mai diversificate si mai atractive, poate ar aparea si o traditie sub acest aspect in Colonita. Oamenii in general sunt foarte pasivi... Parca ne-am afla intr-o hibernare... Si nu doar culturala. Poate ar trebui sa ne trezim?

1 Pretty  
0
ma bucura faptul ca mai sunt oameni care nu uita de datinile stravechi!
Bravo rganizatorilor

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]