Acasă » Articole » Din "ECOU" |
O lume a culorilor- un concert al ochilor
După cum spunea F. Nieztce: ”arta este prin esenţă afirmare, binecuvântare, şi sacralizare a existenţei”. Această însuşire măiastră are ca prim rol de a exprima nu ideea proprie ci intensitatea acesteia. Arta e însoţită în mod inevitabil de talent. De persoane talentate nu a fost lipsit nici satul nostru.
Una din cei care au primit acest dar al întîmplării, talentul, este Nina Moscalu. La fel cum pentru un arbore a trăi înseamnă a lua pămînt şi a plămădi flori din el; pentru dumneaei a trăi înseamnă a realiza dintr-o bucată de pînză, ulei, culori o adevărată artă. Talentul ei a fost observat încă din anii copilăriei cînd a „prins gustul „ acuarelei şi reuşea să deseneze pe hîrtie foarte repede şi deosebit de frumos. A pictat o mulţime de desene cît a fost elevă în şcoala medie Nr 94. În desenele ei utiliza doar talentul şi propria imaginaţie. Abia în clasa XI-a a urmat un an de zile cursuri de pictură la una din şcolile oraşului. A pictat peretele unei gradiniţe după ilustrata unui fragment de poveste, imagine pe care a regasit-o în aceeaşi grădiniţă după 10 ani de zile. Tot în acelaşi an a fost aleasă de un grup de pictori ca fiind cea mai talentată din şcoală şi i-a fost propusă înscrierea la facultatea de pictură fară a susţine vreun examen. Din păcate urmarea acestor cursuri nu a fost posibilă. Între artă şi familie a fost dată preferinţă familiei.
Natura însă doar dă talent iar omul este cel care trebuie să-l lucreze şi să-l scoată în evidenţă prin voinţă, perseverenţă şi curaj. Fiind lăsat în umbra grijilor familiale, talentul tinerei pictoriţe a rămas nevalorificat, pentru ca abia cu vreo 10 ani în urmă să revină la cea mai mare pasiune a vieţii ei, pictura. Reîncepând picturile, ea renunţă la hîrtii şi acuarele şi începe prima lucrare în ulei, pentru că după cum spune ea: ”picturile în ulei reuşesc să exprime mai expresiv emoţiile dorite şi anume cele lucrate în ulei rămîn pe viaţă ”. Pentru dumneaei pictura a devenit de atunci totul : refugiu, eliberare, regăsire, un sanatoriu unde îşi vindecă rănile pe care i le-a dat viaţa, căci anume operele pictate exercită un rol de trezire a euforiei şi a creativităţii. Pictura este un concert al ochilor iar de10 ani încoace nu încetează să ne încînte minunatele picturi semnate NINA. Numărul lor este foarte mare şi odată cu creşterea lui creşte şi atracţia ei faţă de această lume a culorilor.
Inspiraţia pentru diversitatea de tablouri o găseşte în natură cu care se află într-o strînsă comuniune. Ne relatează o întâmplare fascinantă, în care după pictarea unui peisaj imaginar a iernii în munţi, a revăzut acest tablou deja în Franţa însă pictat de natură. Munţii Isola ce-şi înălţau creştetele fabulos spre cer erau identici cu cei imaginaţi de pictoriţă cu mult timp inainte, ceea ce denotă o legătură deosebită între ea şi natura înconjurătoare . Uneori regăseşte inspiraţie în propriile vise iar în momente de lipsă a unei muze, familia este cea care o încurajează şi o îndeamnă la noi creaţii. Alteori surse de inspiraţie servesc micile ilustrate - reuşeşte ideal să reproduca orice imagine, cu excepţia portretelor. Şi pentru că pictura necesită o dedicare completă acesta are loc în orele nocturne sau în locurile naturii îndepărtate de ochii oamenilor, atunci când zgomotul lumii externe şi grijile acesteia nu pot influenţa actul creaţiei.
Primul tablou
În afară de linişte, inspiraţie şi talent pentru a putea picta mai este nevoie şi de materiale care sunt foarte costisitoare, spre exemplu un metru patrat de pînză costă 30 lei, uleiul - 60 lei 250gr.,un singur tub cu culoare- 20 lei ( utilizează aproximativ 20 de culori), pensulele naturale- 350 lei setul, rama comandată costă min. 250 lei; nemaivorbind de timpul utilizat (din cauza tehnicii mai complicate, pictarea unui tablou poate dura de la 15 zile până la 6 luni). Cu toate acestea rezultatul final şi plăcerea primită compensează toate cheltuielile. Pictura a devenit, datorită comenzilor primite, o sursă de venit. Deseori lucrările preferate sunt lăsate în amintire persoanelor dragi, rudelor. Mulţi au reuşit să admire operele dnei Moscalu la expoziţia organizată cu ocazia împlinirii a 400 de ani a satului nostru. La acea expoziţie au fost expuse doar vreo 20 de lucrari însă au reuşit să trezească o mare admiraţie. A lăsat lucrări şi în Franţa, Italia, Ucraina unde se preferau tablourile efectuate în stilul sec. XVIII. Darul ei a visat să-l moştenească şi fiica ei, Tatiana, din păcate însă, natura are favoriţii ei. Cu toate acestea se spune că e nevoie doar de 1% de talent şi 99% de muncă. Le dorim deci, ambelor multă perseverenţă şi atingerea celor mai inalte culmi ale artei. Din «ECOU » nr.9 octombrie 2007
| |
Vizualizări: 1445 | Comentarii: 1 | |
Total comentarii : 1 | |
| |