Acasă » Articole » Din "ECOU"

Santa Claus a dăruit credinţa în minuni

Santa Claus a dăruit credinţa în minuni

copiilor din Coloniţa

 

 

17 ianuarie... dimineaţa... şcoala din Coloniţa freamătă de o emoţie neînţeleasă. Băiţei şi fetiţe în forme naţionale, mici dansatoare îmbrăcate frumos, profesori agitaţi... Toţi aleargă de colo-colo şi doar câteva cuvinte zboară pe lângă urechi ca un zumzet de albini „Santa!!! N-a venit încă Santa?!!”

Toţi îl aşteaptă pe... Santa Claus cel adevărat, cel pe care îl aduseseră renii pe meleagurile noastre cu două zile în urma. Şi nu e vorba de unul oarecare, ci de singurul Santa Claus oficial, care stă tot anul în Laponia (Finlanda).

 
 
 

Cu întârziere de mai bine de o oră, a ajuns în sfârşit în Coloniţa, dar nu cu renii (ei au rămas „parcaţi” în aeroport după cum a afirmat el mai apoi), ci cu BMW-ul. Însoţit de primarul general Dorin Chirtoacă şi alţi responsabili din cadrul autorităţilor Primăriei capitalei, a păşit pe „asfaltul coloniţean” din faţa şcolii.

Înalt de aproape 2 m, cu o barbă lungă şi o burtică tipic Moş-Crăciunească, îmbrăcat stilat în cunoscutele culori – roşu şi alb, priveşte vesel după sticlele ochelarilor... Ce mai! E chiar el!

În faţa şcolii doi copilaşi, Natalia Petruleac şi Vasile Graur, îmbrăcaţi în costume naţionale, îl întâmpină cu tradiţionala pâine şi sare. Deşi întârziase un pic, copii l-au întâmpinat cu bucurie, formând o lungă galerie de zâmbete şi aplauze până la intrarea în sala festivă, unde îl aşteptau alţi elevi nerăbdători.

 
 
Copii l-au colindat, l-au urat şi semănat, i-au dansat, arătându-i frumoasele noastre tradiţii.  După un mic concert a urmat o scurtă „conferinţă”, curioşii de şcolari luându-l la asalt pe Santa cu tot felul de întrebări – de la cele mai simple, cum ar fi: Unde trăieşte? Câţi copii şi pitici are? şi până la întrebări mai „provocatoare”, ca: Unde îi sunt cerbii şi cum i-a învăţat să zboare? Sau... dacă barba lui e adevărată? „Poţi veni s-o pipăi” spune el în limba lui, iar copii îl înţeleg din gesturi, deşi îl ajută şi translatorul. Mihaela Jura din cl. a IV-a A spune: ”Vorbea în limba lui, dar înţelegeam prin mimică şi gesturi că i-au plăcut copii din şcoala noastră şi mai ales cei care au cântat şi au dansat atât de frumos.
 
 
Mi s-a părut bun la suflet şi mărinimos cum nu e altul”. La întrebarea ce vârstă are, a răspuns că 400 de ani. „V-aţi păstrat bine!” spune cineva din sală. Cristian Gratii din clasa a VII-a B spune: „Am văzut pentru prima dată în viaţă un om de 400 de ani. Nu ştiu dacă mai există un om aşa de bătrân. Aş vrea să trăiesc şi eu atâta timp.” Altă elevă din aceeaşi clasă, Natalia Petruleac afirmă: „Mi-a plăcut cum ne răspundea la întrebări. Sperăm să vină şi în următorii ani. Îi mulţumim mult pentru vizită şi pentru veselia care ne-a dăruit-o”.
 
 

Santa a împărţit copiilor cărţi poştale şi autografe, a făcut poze, iar celor din „Lăstăraşii” şi „EuroDance”, cei care i-au pregătit mini-concertul, le-a oferit dulciuri în dar. Chiar dacă nu toţi au primit cadouri, Moşul a reuşit să-i impresioneze pe toţi, dăruind multă bucurie, zâmbete şi credinţă în minuni, chiar şi celor care nu o aveau. „Până acum nu credeam în Santa Claus, dar astăzi l-am văzut în realitate. Sper să vină şi în anul viitor, ca să aducă pace în inimile noastre” afirmă Mihaela Bruma din a IV-a B. La fel spune şi colega ei Elena Iacovleva „El e adevărat şi simt în el un adevărat prieten, atât pentru mine, cât şi pentru toţi copii”. Diana Guja, din cl. a VII-a B spune că a frapat-o felul în care el se adresa copiilor şi bunătatea ce radia în jurul lui. „Nu vom uita niciodată această zi. A fost ca un vis devenit realitate” spune şi Nicoleta Olaru din a VII-a B.

Nicoleta Riaboi spune „Îi mulţumim lui Santa că a venit la noi în ţară, din aşa depărtări şi-i mulţumim şi lui Dorin Chirtoacă pentru frumoasa surpriză pe care ne-a dăruit-o”. Întrebat de ziarul „Ecou” de ce a ales anume Coloniţa pentru vizita lui Santa, Dorin Chirtoacă, primar general a răspuns scurt, zâmbind „Dar nu este clar?!”. Fiind bine ştiut faptul că rădăcinile familiei lui se trag anume din acest sat.

 

Santa a afirmat că s-a simţit foarte bine la noi, împreună cu „aceşti copii talentaţi şi zâmbăreţi” şi i-a rugat să le promită că vor fi cuminţi, vor asculta de părinţi şi că vor învăţa bine. El a plecat după mai puţin de o oră, dar nu înainte de a face o poză de „familie” împreună cu elevii şi profesorii şcolii din Coloniţa.
 
 

Santa a mers apoi într-o scurtă vizită (scurtă pentru că doar peste câteva ore trebuia să părăsească Moldova) la grădiniţa nr. 24 din sat, unde copii la fel i-au cântat şi i-au arătat cât de talentaţi şi buni sunt.

În vizita sa în Moldova, Santa a reuşit să meargă în câteva internate, în vizite particulare la doi copilaşi cu dizabilităţi din Chişinău şi Grătieşti, l-a fel s-a întâlnit cu copii la bradul european din faţa Primăriei şi chiar a trecut pe la beciurile de la Mileştii Mici.

Santa Claus a venit la Chişinău la solicitarea Asociaţiei de prietenie Moldova - Finlanda şi cu ajutorul Ambasadei Finlandei. Astfel de vizite se practică de mulţi ani, iar la Chişinău a fost prima lui vizită.

Cu siguranţă copii îl vor aştepta cu drag şi în anul viitor şi vor avea încă un motiv ca să fie cuminţi... măcar încă o lună după această întâlnire.

 

Din „ECOU” ianuarie 2008

Categorie: Din "ECOU" | Adăugat de: Admin (06 Oct 2008) | Autor: Ludmila Sarghi
Vizualizări: 1404 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]