Acasă » 2010 » Iulie » 27 » S-a stins din viaţă scriitorul Simion Ghimpu
12:32
S-a stins din viaţă scriitorul Simion Ghimpu

Astăzi, 27 iulie 2010,  a încetat din viață pământeanul nostru, scriitorul Simion Ghimpu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Simion Ghimpu va fi expus, mâine seară, la Uniunea scriitorilor, apoi va fi dus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Înmormântarea va avea loc la cimitirul central de pe strada Armenească din Chişinău.

Poetul, în vârstă de 71 de ani, a compus texte pentru peste 100 de cântece și a conlucrat cu compozitori precum Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Mihai Dolgan. Piesele lui Simion Ghimpu au fost şi mai sunt cântate de formaţiile Noroc şi Orizont, de interpreţii: Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, Fratii Bivol, Olga Ciolacu, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Ana Barbu, Larisa Arsenie, Nicolae Cibotaru ş.a. A scris versuri pe care multă lume le cântă, dar poate prea puţini ştiu că sunt scrise de el.

Versurile sale au fost adunate de-a lungul timpului în mai multe volume, printre care: Mereu (1995), Reversul Sentimentelor (2000), Dincolo (2003), Ghici, ce-s,(2003), Descifrari (2004), Stare de spirit (2007. Poetul a scris şi versuri pentru copii, cum ar fi volumul - Ia să-mi spui tu, spui (2008) şi nuvele umoristice, în Jeep-ul şi Sania de la Colonița (2008).

Cel mai recent volum al scriitorului este romanul autobiografic „Viaţă pe muchie de cuţit”, care a fost lansat, împreună cu un dublul CD „Cântece pe versuri de Simion Ghimpu”, care include 40 din cele mai cunoscute melodii, al căror textier este poetul, în cadrul seratei de creaţie din 24 mai 2009, atunci când scriitorul împlinise 70 de ani.

A fost ani buni profesor universitar şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Poetul Simion Ghimpu a reuşit să impresioneze câteva generaţii prin simplitatea şi frumuseţea versurilor sale. 

„Idealul meu a fost să mor într-o societate civilizată, cultă, care-şi iubeşte neamul, părinţii şi soţia” a spus poetul acum un an în urmă pentru o media autohtonă.

Aducem condoleanţe familiei şi rudelor poetului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


VIDEO:


Vezi alte materiale publicate de noi, despre Simion Ghimpu: 

Categorie: Social | Vizualizări: 1248 | Adăugat de: Admin | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 3
3 Pretty  
0
Dumnezeul sa-L ierte.

2 Linda  
1

1 aurika  
0
DUNEZEU SA-L ERTE,SA-I FIE TARINA USOARA. DE LA FAMILIA URSU

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]